nav-left cat-right
cat-right

STOCKHOLM EURÓPA ELSŐ ZÖLD FŐVÁROSA

Az idei évtől már nem csak kulturális, hanem “zöld” fővárosa is van Európának: idén elsőként Stockholm viselheti a címet.

Mostantól kezdve tehát minden évben egy olyan európai város viselheti a címet, amely élen jár a környezetbarát városi életmód kialakításában, így példaként szolgálhat más városok számára. Az Európa Zöld Fővárosa címért minden, legalább 200 ezer lakosú város pályázhat a 27 EU-tagállamban, a tagjelölt országokból (Törökország, Macedónia, Horvátország), valamint az Európai Gazdasági Térség országaiból (Izland, Norvégia, Liechtenstein). Azoknak az országoknak az esetében, amelyekben egyetlen város lakossága sem éri el a 200 ezret, az ország legnagyobb városa pályázhat.

A díj első nyerteseként idén Stockholm, majd jövőre Hamburg viselheti a címet. A 2012. és 2013. évre vonatkozó pályázatok leadási határideje 2010. február 1. volt, így már kiderült, hogy 17 európai város – Espoo, Malmö, Glasgow, Reykjavík, Torun, £ód¼, Antwerpen, Nürnberg, Nantes, Vitoria-Gasteiz, Barcelona, Murcia, Sevilla, Bologna, Róma, Ljubljana és Budapest – méretteti meg magát a zöld fővárosi címért. Az eredményhirdetésre októberben, Stockholmban kerül majd sor.
A több mint 800 ezres város lakosságának 95 százaléka legfeljebb 300 méteres távolságban él a legközelebbi zöldterülettől. A város emellett többek között korszerű, integrált szemléletű hulladékgazdálkodásával, a zajszennyezés megelőzésére bevezetett világos és hatékony intézkedéseivel, a vízminőség védelmére kidolgozott, új viszonyítási pontot teremtő tervével érdemelte ki az elismerést.
Stockholm környezettudatosságát bizonyítja az is, hogy a város minden vonata és belvárosi busza megújuló üzemanyaggal közlekedik. A település teljes üvegházgáz-kibocsátása 25 százalékkal mérséklődött 1990 óta, és a városvezetés azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy 2050-re teljesen függetlenné teszi a fővárost a fosszilis energiahordozóktól.

Bővebben: http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=23824

Forrás: Greenfo