nav-left cat-right
cat-right

FELFUTÓBAN A MAGYAR BIOETANOL PROGRAM

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szerint Magyarországon évente mintegy 2,0-2,5 millió tonna kukoricából lehet majd előállítani bioetanolt, ha az ország ki tud építeni legalább 600 ezer tonna új gyártókapacitást.

Ez a mennyiség nem veszélyezteti a magyar belső takarmányellátást, mivel ennyi felesleg mindig rendelkezésre fog állni az országban.

Magyarországon 2011-ben várhatóan három új bioetanol-üzem kezdi meg működését, ami jelentősen növeli az ország bioetanol-gyártó kapacitását” – mondta el Gőgös Zoltán (a minisztérium államtitkára).A három új üzem összesen mintegy 1,2-1,3 millió tonna kukoricát tudna hasznosítani évente, a 2011-es terméssel kezdődően.Jelenleg az egyetlen nagyobb bioetanol-üzem a Szabadegyházán levő finomító, évi 150 ezer tonnás kapacitással. Most azonban három jelentősebb befektető is bioetanol előállítására alkalmas üzemet kíván létesíteni Magyarországon. Emellett további 30 kiskapacitású bioetanol üzem létesítési kérelme is napirendre került, utóbbiak mintegy 150 ezer tonnával járulhatnának hozzá a bioetanol-gyártó kapacitáshoz.Három új üzem van előkészületi szakaszban, ezek az új üzemek Dunaföldváron, Kabán, és Dunaalmáson épülnének, jelenleg az engedélyek megszerzésénél tartanak. 2011-ben kezdhetik meg működésüket, a magyarországi bioetanol-gyártó kapacitást 500 ezer tonnával növelve.

Bővebben: http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=23438

Forrás: Greenfo