nav-left cat-right
cat-right

ENERGETIKAI TANULMÁNY A MEGÚJULÓKRÓL

Amerikai energetikusok számítása szerint ha az emberiség a következő két évtizedben átáll a megújuló energiák hasznosítására, a hatalmas ráfordítás már 2030-ra megtérülhet abból a megtakarításból, amely a feleslegessé váló szén, olaj és gáz kitermelésének, szállításának és energiává történő alakításának árából fakad.

A Mark Delucchi, a Kaliforniai és Mark Jacobson, a Stanford Egyetem kutatója által a Scientific American szakfolyóiratban megjelentetett, háttéranyaggal kiegészített tanulmánya szerint a bolygó jelenlegi energiakapacitása összesen 12 terrawattnyi (TW). Az igény 2030-ig 16,9-re TW-ra növekszik. Ha haladéktalanul hozzákezdünk a megújuló energiaforrások kiaknázásához, azokkal 11,5 TW-nyit lehet majd előállítani. Ám hogy ez megvalósítható legyen, 3,8 millió széltornyot, 80 000 napelemet és napkollektort, valamint 9 000 kisebb-nagyobb, különféle vízerőművet kell üzembe állítani.
A két szakértő számításai szerint 2030-ban a 11,5 TW-nyi megújuló energiaforrást hasznosító erőművek teljesítményének a felét a szél-, 41 százalékát a nap-, 9 százalékát pedig a vízerőművek biztosítják majd.A földi, vízi és légi járművek hajtóműveinek kevésbé szennyezőkkel való felváltása különösen bonyolultnak ígérkezik. Még ha meg is valósul a WWS-program (a rendszer angol rövidítése a wind, water, sol – a szél, víz és nap szavak kezdőbetűből adódik), a 2030-ban szükséges 16,9 TW-nyi és a megújuló forrásokra támaszkodó erőművekben előállított 11,5 TW-nyi energiamennyiség közötti 5,4 TW-nyi különbözet a fosszilis energiahordozókat (olajat, szént és gázt) használó, légszennyező járművek és háztartások emésztik majd fel.

Bővebben: http://www.zoldtech.hu/cikkek/20100107-amerikai-energetikusok-tanulmany

Forrás: Zöldtech