nav-left cat-right
cat-right

EGY HÁZ TERMELJEN ANNYI ENERGIÁT, MINT AMENNYIT FELHASZNÁL!

Az Európai Parlament döntése a zéró nettó energiát igénylő épületek felépítését szorgalmazza. A WWF természetvédelmi szervezet szakemberei szerint technikai és gazdasági szempontból nem áll semmi annak útjában, hogy már 2016-tól az új rendeletet az összes új építményre alkalmazni lehessen. Mindez pedig tovább segíthetné az EU-t abban, hogy a 2020-ra kitűzött céloknak megfelelően csökkentse a károsanyag-kibocsátást.
Az épületek energiatermelésének fejlesztését célul kitűző törvény átdolgozásáról való döntést az Európa Tanácsnak még jóvá kell hagynia az idei évben.
“Rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, hogy egyrészt az épületek kevesebb \”energiát használjanak fel, másrészt megújuló energiát termeljenek a helyszínen” – mondta Vitali Roscini, a WWF szakértője – “Fontos szempont, hogy mindez javítja az energiabiztonságot, csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ösztönzi a technológiai fejlődését, és új munkahelyeket hoz létre. Ez egy olyan strukturális változás, ami elérhető távolságban van és a politikai akarattól függ, hogy ez megtörténik-e.”


Az energiahatékonysági kívánalmak minden épület-felújításra vonatkoznak majd, nem csupán az 1,000 m2 felettiekre, mint az a korábbi törvényben szerepelt. Ez különösen azért lényeges, mert a már meglévő építmények teszik ki az európai épületkészlet többségét (az európai lakóépületek nagyjából 25%-a 1945 előtt épült).

Európában az épületek az energia 40%-át használják fel és az üvegházhatású gázkibocsátás 36%-áért felelősek. Ennek az energiának és a szén-dioxid kibocsátásnak is nagy része megspórolható jobb szigeteléssel, fejlettebb fűtő- és hűtőrendszerekkel, hőszigetelt ablakokkal, hatékony világítással és okos mérők használatával.

Bővebben: WWF http://wwf.hu/index.php?p=hirek&sub=friss&ev=0&id=344

Az ENIN törekvései a fenntartható energia közösségekért és energia parkokért.
Az ENIN Környezetipari Klaszter a kezdetektől olyan rendszer fejlesztési megoldásokban látja a megoldást az energiafüggőség, a fosszilis tüzelőanyagok használatához köthető klímaváltozás és a térség- és gazdaságfejlesztés kérdéseire, amelyek a helyileg rendelkezésre álló, optimálisan kihasználható megújuló energiaforrások komplex kiaknázásán alapulnak.
Számos klasztertag felismerte, hogy jelentős piacot jelent a települések és az ipar jövőbeli önellátó energetikai rendszereinek tervezése, kivitelezése és üzemeltetése.
A nemzetközi öko-innovációs trendnek megfelelően a klaszter kutatás-fejlesztési tevékenységeinek központjában is ez a terület áll.