nav-left cat-right
cat-right

CSÖKKENTENI KELL A BIOMASSZA SZEREPÉT

A megújuló energia magyarországi felhasználásán belül jelentősen csökkenteni kell a következő tíz évben a biomassza jelenlegi, mintegy 90 százalékos arányát 70 százalékra – mondta Dióssy László, a KvVM szakállamtitkára a III. Megújuló Energia Fórumon tartott előadásában.

A biomassza biológiai eredetű szervesanyag-tömeg, növények, állatok, biotechnológiai iparágak biológiai eredetű terméke, illetve hulladéka, amelyet eltüzeléssel, gázosítással és egyéb módokon lehet energetikai célra hasznosítani. A szakállamtitkár kifejtette: a biomassza hasznosítása nem fenntartható módon történik, a felhasználását pedig a társadalmi összefüggéseket is figyelembe véve kell vizsgálni. Egyidejűleg nagyobb szerephez kell jutniuk más energiahordozóknak, például a szél- és a napenergiának.
Mindenképpen növelni kell az ország energiafelhasználásán belül a megújuló energiák jelenlegi, 6,5 százalékos részarányát. A cél, hogy 2020-ra gyakorlatilag megháromszorozódjon, vagyis 186 petajoule-ra nőjön, elérve a 15 százalékot, miközben az uniós elvárás 13 százalék.
A biomasszával szemben a jövőben nagyobb szerepet kap a megújuló energiaforrások felhasználásának összetételében a biogáz, a biometán, a geotermikus és a szélenergia hasznosítása, valamint nő a napenergia és a hulladékhasznosítás szerepe. A biomasszát csak korszerű technológia alkalmazásával, energiahatékony módon érdemes hasznosítani, például 5-10 megawatt teljesítményű komplex biomassza kiserőművek hálózatának kialakításával. Ígéretes a biogáz hasznosítása, ugyanis annak decentralizált termelése szinte mindenütt lehetséges mezőgazdasági melléktermékekből, de szennyvíziszapból is. Így a biogáz alternatívája lehet a földgáznak.

Bővebben: http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=23586

Forrás: Greenfo