nav-left cat-right
cat-right

Környezetipari klaszter alakult

Az észak-magyarországi régiók környezeti iparának lehetőségeit javítja majd az Enin Környezetipari Klaszter, amelynek létrehozását szerdán Budapesten jelentették be az együttműködő partnerek.

Az Enin 90 taggal kezdi meg működését júliusban, az együttműködésben résztvevők jelezték, hogy 2008 és 2013 között mintegy 400 milliárd forintot terveznek fejlesztésre fordítani. A klaszter megalakításában aktív szerepe volt az Észak-Magyarországi Gyáriparosok Szövetségének.

A klaszter forma együttműködési lehetőséget ad a térség kis és nagyvállalkozásainak, az önkormányzatainak, az egyetemeknek és más tudományos műhelyeknek a közös környezetipari stratégiák, tervek kidolgozásához, a pályázati források eredményesebb elnyeréséhez, a környezetipari fejlesztésekben való részvételhez. Az együttműködés keretében például könnyebb egyeztetni, hogy milyen környezetipari, térségfejlesztési terveik vannak az önkormányzatoknak, miként lehet ezekben részt venni.

Az északi régiók ipara okozta környezetterhelés felszámolása sok feladatot ad a környezeti iparban tevékenykedő vállalkozásoknak, illetve olyan iparágak fejlesztése célszerű, amelyek a jövőben kisebb környezetszennyezéssel állítanak elő piacképes termékeket. A környezetipari klaszter a piackutatásban, a termék és technológiafejlesztésben is segíti majd az tagokat.

Mint arról lapunk néhány napja beszámolt, a Miskolci Egyetem és a helyi vezető informatikai cégek megalapították az Észak-Magyarországi Informatikai Klasztert, melynek célja, hogy elősegítse a régió informatikai iparának fejlődését. A kezdeményezésben résztvevők olyan környezetet szeretnének teremteni, amely alkalmas arra, hogy biztosítsa további növekedésükhöz szükséges feltételeket.

E gyors lépések konzekvenciájaként levonható, hogy az Észak-magyarországi régió gazdasági szereplői aktív részesei a fejlesztésnek és megújulásnak. A klaszterek Magyarországon még csak mostanság kezdik megvetni a lábukat. Nyugat-Európában ennek már hosszú időkre visszavezethető hagyományai vannak.
Forrás: Piac & Profit

http://piacesprofit.hu/