nav-left cat-right
cat-right

Magyar alkotópáros nyerte a zöld Oscar-díjat

Raisz Iván és Barta István nyerte a Green Oscart. Az alkotópáros háztartási szemétből állított elő metanolt.
Az eljárás 2008-ban itthon már elnyerte az Év találmánya címet. Most a Feltalálók Világszervezete nürnbergi innovációs kiállításának, a Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyének fődíját hozták haza a magyar alkotók.

A metanolt Oláh György Nobel-díjas magyar kémikus 2006-ban a jövő hajtóanyagának nevezte, a kőolaj-kor utáni üzemanyagnak. Előállítása hulladékból hatékony és környezetkímélő eljárás. Raisz Iván és Barta István egy tonna városi szemétből 300 kilogramm metanolt állított elő. Ráadásul az eljárás egyszerű is, mondta az alkotópáros egyik tagja, Raisz Iván.

“A kukásautóval beérkező hulladékból külön szedjük a köveket, üveget, különböző fémeket és a maradék – ami a szerves anyagot tartalmazza –kerül aprításra úgy, hogy egy elgázosító rendszerben úgynevezett szintézisgázt, tehát szénmonoxidot, széndioxidot és hidrogént tartalmazó gázt tudjunk előállítani.”

Metanollal már több országban is tankolnak autókat, például Kínában, Brazíliában, Svédországban pedig a sarkkörön túli kamionközlekedést forradalmasította. De nem csak ezért, és a fogyó kőolajkészlet miatt érdemes használni.

“Ezeknek a rendszereknek sokkal kisebb a károsanyag kibocsátása, hiszen egy szénatom van ott magában, abból bonyolult mérgező szerves vegyületek a kipufogóban nem keletkezhetnek”, magyarázta Raisz Iván.

Ahhoz, hogy ne csak hozzákeverjék az üzemanyaghoz, hanem benzin és dízel helyett használjuk a metanolt, csak némi technológiai változtatás szükséges.