nav-left cat-right
cat-right

Záró konferencia

 November 10-én a miskolci City Hotelben tartotta meg projekt záró konferenciáját az ENIN Környezetipari Klaszter.

A hallgatóságot Szentpéteri István, az ENIN Környezetipari Klaszter Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a projekt eredményeiről. Kis Péter, az AVE Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója a projekt keretében megvalósított technológiák hulladékgazdálkodásban betöltött jelentőségéről beszélt előadásában. Dr. Raisz Iván feltaláló, egybe az ENVIRO-PHARM Kft. ügyvezető igazgatója a hulladékból öko-methanol technológia eddigi eredményeit és jövőbeli távlatait részletezte a publikum számára.

„Az ENIN Környezetipari Klaszter stratégiai fontosságú közös beruházásának megvalósítása és központi szolgáltatás fejlesztése” címmel 2009-ben indult, 578,75 millió forintos összköltségvetésű projektet 62%-ban a Projekt Konzorciumot alkotó három térségbeli vállalkozás (AVE Miskolc Kft., Enviro-Pharm Kft. és Fábry Ipari és Kereskedelmi Iroda Bt.) valamint a klaszter menedzsment szervezete (ENIN Kft.) finanszírozta. Ehhez járult hozzá az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ÉMOP 1.2.1-2008-0012) társfinanszírozásával elnyert 247 millió forint pályázati támogatás.

Az igen eredményes két éves klaszter fejlesztés mellett egy nagy volumenű közös beruházásra is alkalma nyílt a klaszternek a Konzorciumi Tagok partnerségének köszönhetően.

A klaszter fejlesztés során a folyamatos tagbővülés, nemzetközi FP7 (Európai Unió 7. Kutatási Keretprogramja) és CIP (Versenyképességi és Innovációs Keretprogram) projektekben való részvétel mellett számos rangos elismerésben volt része az ENIN-nek.  A klaszter 2009-ben elnyerte az akkreditált innovációs klaszter címet, idén pedig a European Cluster Excellence (Európai Klaszter Kiválóság) részéről értékelték a menedzsment teljesítményét 80% felettire. Ez azt jelenti, hogy a bevezetés előtt álló uniós klaszter minősítési rendszerben az ENIN számára elérhetővé vált  a „Gold Label” fokozat.

A megvalósított közös beruházás fő célja a hulladékok anyagában történő hasznosítása, vagyis az, hogy különféle hulladékokból, szintézisgáz gyártásán keresztül öko-metanolt állítsunk elő, amely üzemanyagként használható. A fejlesztés a 2008 év találmánya díjat is elnyert, hazai szabadalmakat hasznosító „hulladékból öko-metanol” eljárásra épül, amelyet azóta már Green Oscar díjjal is elismertek.

A miskolci Sajószigeti úton található 3,5 ha-os területen felépült komplexum részét képezi egy 740m2-es hulladék feldolgozó csarnok, egy 200m2-es hulladék hasznosító csarnok (metanol reaktorral) és a kapcsolódó géppark is. A mérlegelést követően a telepre érkező háztartási hulladék egy válogatósorra kerül, ahol kinyerésre kerülnek a hasznosítható anyagok. A már előkészített hulladékot egy zárt rendszerű elgázosító berendezésben szintézisgázzá bontják, ami tisztítást követően a metanol reaktorban metil-alkohollá alakul. Más értékesíthető termék is keletkezik az eljárás során: környezetkímélő téli útsózó anyag, elemi kén és folyékony CO2. A visszamaradó hulladék nem veszélyes, stabil anyag. A fő termék tehát a hulladékból előállított öko-metanol, ami a jövő meghatározó üzemanyaga lehet.