nav-left cat-right
cat-right

RECYDEPO

In situ stabilizálás és ex situ kezelés kombinációjára alapozott technológia régi települési szilárdhulladék-lerakók hasznosítására.

2010-ben kezdődik a Baross program által támogatott projekt, melynek célja olyan új metodológia és technológia kidolgozása, amellyel megvizsgálhatóak a régi lerakók összetétele és kitermelhetővé válnak az abban rejlő haszonanyagok, a gazdaságossági és a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett.

 

A projekt sikere esetén az elsődleges nyersanyagforrások kímélése mellett a hulladékok mennyiségének csökkentésével a rekultivációs költség is csökkenthető lenne.A projektet a bezárásra ítélt több ezer hazai hulladéklerakó rekultivációjának jelentős költségigénye, valamint az elmúlt évek olaj- és energiaválságai egyaránt indukálták. Ez utóbbi esetben az alternatív energia- és nyersanyagforrások lehetőségeinek kutatása nemzetközi szinten is egyre nagyobb hangsúlyt kap, nemcsak a kutatóintézetek, de az energiaszektor (elsősorban erőművek, cementgyárak) részéről is.