nav-left cat-right
cat-right

KLASZTER KONFERENCIA A PRO INNO EUROPE ÉVES PARTNERTALÁLKOZÓJÁN BERLINBEN

2009.12.15.

Az Európai Bizottság DG Enterprise and Industry szervezésében a Pro Inno Europe égisze alatt december 14-15-én Berlinben került megrendezésre a „Promoting Cluster Excellence” című konferencia, amelyen a klaszterkiválóság ösztönzésének lehetőségeivel foglalkoztak a résztvevők.


A kétnapos találkozó házigazdája a német Gazdasági és Technológiai Minisztérium „Kompetenznetze Deutschland” nevet viselő kezdeményezése, illetve a VDI/VDE Innovation + Technik GmbH volt, amely szervezetek nagy erőbedobással foglalkoznak a klaszterekben rejlő innovációs lehetőségekkel és a klaszterek hatékony gazdasági szereplésével.A konferencia fő témája a klaszterek teljesítményének eredményes mérése és a klaszterszervezetek minőségi ismérveinek kérdése volt, különös tekintettel a kiváló klaszterek jobb kihasználásának lehetőségeire.

Míg ezidáig a klaszterpolitikák a  klaszterek kialakulására és megerősödésére koncentráltak, a jövőben a klaszterekben rejlő kutatási és innovációs lehetőségek kihasználására helyeződik a hangsúly, amellyel a társadalmi kihívásokra célzottabb választ lehet adni. Ezt a tendenciát Dr. Reinhard Büscher, a DG Enterprise and Industry innováció-támogatással foglalkozó egységének vezetője is megerősítette beszédében.

A klaszterek optimális esetben nagyon termékeny terepet biztosíthatnak a vállalatoknak a fellendülésre és ezzel nagyfokú innovációs és versenyképességi növekedés érhető el. Ez a folyamat lehetőséget ad a kutatási és innovációs támogatási programok végrehajtására a jól teljesítő klasztereken keresztül.Ezért fontos a kiváló klaszterek létrejöttének és fenntarthatóságának ösztönzése és nem feltétlenül csak a létrejövő klaszterek számának növelése. Ez a paradigmaváltás áthatja a jövőben a klaszterpolitikákkal foglalkozó közjogi szerveket és a klasztermenedzsereket is, amelynek szignifikáns hatása lehet a klaszterek támogatására és fejlődésére.

Az ENIN részéről Szentpéteri Orsolya és Oláh Zita vett részt a rendezvényen.