nav-left cat-right
cat-right

AZ ENIN KÖRNYEZETIPARI KLASZTER IS RÉSZT VETT AZ INTERCLUSTER IDEI NEMZETKÖZI KONFERENCIÁJÁN

2009.12.04.

Idén rendezte meg harmadik alkalommal kétnapos európai konferenciáját az Europa InterCluster december elején Brüsszelben InterCluster’09 címmel.

Az InterCluster egy határokon átnyúló és régiók közötti szervezet, mely együttműködést tesz lehetővé olyan klaszterek számára, amelyek a közös stratégiai fejlődést tűzték ki célul. A szervezet fő célkitűzése a magas hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások által vezérelt együttműködés ösztönzése és az ezen alapuló európai szintű ipari projektek támogatása.

 Az Európai Bizottság által 2008 októberében megfogalmazott klaszterpolitikáról szóló kiadvány (Towards World-Class Clusters in the European Union) és az európai klaszterpolitikával foglalkozó csoport (European Cluster Policy Group) létrehozása adták a nemzetközi konferencia napirendjének alapját. A Bizottság meglátása szerint a fő célkitűzések a tagállamok nemzeti klaszterpolitikáinak optimális összehangolása, a klaszterkiválóság ösztönzése és világszínvonalú klaszterek létrehozása.

A konferenciának 110 résztvevője volt 20 különböző európai országból. A 30 jelenlévő klaszterszervezet között az EnIn Környezetipari Klaszter immáron második alkalommal képviseltette magát, és bemutatkozott a “3 slides – 3 minutes” szekcióban. A klaszter \”részéről Szentpéteri Orsolya és Oláh Zita vett részt a rendezvényen.

A rendezvény fő témája a világszínvonalú klaszterekhez vezető út az Európai Unióban és a klaszterszervezetek kiválóságának kérdése volt. A kerekasztal beszélgetések során kialakult konstruktív viták körvonalazták az igényt a célzott, európai szintű klasztermenedzser képzésre és a szorosabb, hatékonyabb együttműködésre az európai klaszterek között. Az európai klaszterek mostanra felismerték, hogy ahhoz, hogy világszínvonalat érjenek el és fejlődő piaci ágazatokban piacvezető stratégiát tudjanak kialakítani, szükség van a kritikus tömeg elérésére és más klaszterekkel való szövetségek kialakítására is.

Az ENIN Környezetipari Klaszter által alapított Magyar Klaszterek Szövetsége is vendégül látta a konferencia résztvevőit
A konferencia keretében az első nap végén megrendezésre került egy koktél est, amelyet a Magyar Klaszterek Szövetsége szervezett a találkozó résztvevőinek. A jelenlévő nagyjából ötven fős társaság kötetlen hangulatban, ízletes falatkák és finom borok mellett dolgozta fel a nap eseményeit.

Az est lehetőséget adott új kapcsolatok építésére nemzetközi szinten a klasztermenedzserek és más érdeklődő szervezetek képviselői között, illetve a már meglévő kapcsolatok elmélyítésére és a jövőbeni tervek megtárgyalására is. A résztvevők így akár konkrét együttműködési tervekkel, partnerségi megállapodásokkal érkezhettek másnap a konferencia második, egyben zárónapjára.